Pages

1.25.2010

Happy Birthday pak su!!!

Happy birthday to you..happy birthday to you...happy birthday to pak su...happy birthday to you....

yeaaa...today is paksu's birthday...pak su @ Wan Mohd Ruzaini @ Adeq @ Jenny @ Adik awang ;p ni adalah satu2 yer adik kandung yang ibu ada...Masa balik malaysia, kalau Eriem nampak paksu, eriem akan cakap "got you!" ..ehehe...so, sampai skrg, klu nmpk gmbr paksu, eriem akan sebut "got you!"...so ni laa 'Mr Got You' eriem...hahaha

Mr Got You, selamat hari lahir yang ke-23...semoga panjang umur, dimurahkan rezeki..dan cepat2 kawin (ni tok cakap tau! ehehe)...

Ni laa dia pak su eriem...gambar di hari raya yang lepas...oh ya paksu, paksu hutang duit raya dgn eriem!! mana nyer xkasi lg ni!! dalam pound tau...penat eriem tunggu....ehehe

Pak su eriem ni sgt sgt sgt bergaya ok..eriem pun kalah...ahahaha...gambar atas ni paksu bergambar bsama buah hati dia...merah menyala gitu...

haaaa ni laa buah hati paksu...bila nak bawa eriem naik ni...hari tu masa balik, xsempat nak merasa kan...

paksu, bila nak dtg sini?? dah lama eriem tunggu...bawak tok sekali yer...xpun, paksu datang jer sini naik buah hati paksu tu..nmpk gaya cam dah bleh terbang dah tu..ahahaha...

InsyaAllah, nnt2 laa yer hadiah paksu akan menyusur...nak apa?? hackett?? Polo RL? cepat2 demand sementara peluang masih dibuka..ahaha... Read more "Happy Birthday pak su!!!..."

1.22.2010

PETUA IMAM SYAFIE

Empat perkara menguatkan badan:

1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan:

1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata:

1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih


Empat perkara merosakan mata:

1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran:

1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

EMPAT CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup / tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Kalau rajin.... Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim Muslimat yang lain agar menjadi amalan kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah meninggal.

From: Cina Islam
Read more "PETUA IMAM SYAFIE..."

.......



There's a flutter in my chest

There's a humming in my head

There's a hurting in my heart

Read more ".........."

1.21.2010

Update Eriem Shakiemi

now eriem dah 2tahun 8 bulan..alhamdulillah, dah macam2 kebolehan dah yang hero ibu ni ada...sedikit update tentang eriem..lama x update pasal eriem kat blog nih...

-dah boleh count dr 1-30 dah...hari tu ibu tau (ajar laa) dapat count 1-10, then bila balik nursery, dia dah dapat count 1-20..mmg terkejut laa..beriya ibu cerita kat cikgu dia...cikgu eriem cakap, eriem mmg dah boleh count 1-20 but kadang2 tertinggal 17 dan 18...dan baru2 ni, balik dr nursery ayah ajak eriem count 1-20, lps 20, eriem sebut 21,... smpi 30...waaahhhh well done eriem!! dan kelmarin, cikgu dia bgth ibu y eriem dah bleh kenal numbers skit2..y paling dia kenal ialah 'jiro'!!

- suka sgt draw skrg ni..pantang nmpk kertas dan pen, terus nak draw...dah ikut perangai kak alya maisarah dia laa ni...ehehe...tp y xlarat tu, setiap kali dia nak draw, ibu y kena pegang tgn dia..then byk laa demand nyer..car, bus, house, tree, slide, bike...macam2 laa...

-kalau main2 dah pandai pretending2...pretend shopping2 dgn ibu, pastu pretend jd pelayan tanya ibu nak makan apa laa...ahaha seronok tengok gelagat anak ibu ni...

-dah byk mulut...w/pun eriem ni pemalu skit klu depan org..kena 'panas' dulu, br byk mulut dia..klu kat rumah, bukan main lagi dia..smpi satu hari tu ayah tanya "sejak bila dia ni jadi pot pet pot pet ni??" ahaha...ayah dah xlarat nak jawab soklan anak dia....

- kalau ibu cakap ibu nak solat, eriem akan cepat2 pegi ke sejadah ibu, nak solat sama..yang bagus nyer, dia xkan kacau ibu solat or ngaji..klu ibu ngaji, dia akan amik surah yassin, buat2 baca sama..klu ayah solat, ibu bising2, dia akan marah..."ibu, yayah kebar (allahuakbar)!"..ehehe pandai anak ibu...

-lepas cuti new year baru2 ni,susah jugak ibu nak antar eriem ke nursery...sbb dia cakap "no school anymore"..ibu tanya why.."jasmin pushing, i fall down"...ahaha..eriem kena buli kat nursery..jasmin ni budak umur dalm 4tahun lebih kot, dah besar..mmg nakal budak nyer..klu ibu masuk school pun, dia sakat2..selalu dgr teacher jerit2 panggil jasmin ni..masa hari 1st hantar eriem lps cuti tu, dia nangis gak..tp bila teacher dia tgk, terus control macho..terus ok jer...alhamdulillah, skrg dah ok...w/pun kdg2 ada gak mengamuk no school pagi2...

apa lagi ek??nnt2 ibu sambung... Read more "Update Eriem Shakiemi..."

Potty Training!

Semalam, masa ibu amik eriem kat playcentre, masuk2 jer teacher dia cakap "I have a good news for you today!!" punya beriya cakap nyer..Ibu terkejut gak laa, xsabar nak tau pe...rupa2 eriem poo in potty..ahahaha....

Ibu tanya camana bleh poo in potty? rupa2 nyer Nadine (teacher) letak eriem dlm potty sebelah menyebelah dgn kawan dia...sebelah lg girl tau (tp ada penghadang laa)!! pastu eriem n that girl borak2...then bila Nadine tanya eriem dah poo?? r u done? eriem cakap yes...nadine ingatkan eriem xpoo, rupa2 nyer mmg poo...ahaha...punya semangat teacher dia cerita dgn ibu...apa2 pun, ibu pun bangga dgn eriem...ahaha...poo sebelah dgn pompuan tu...ehehe...

-pic googled-

Bukan ibu xpernah buat potty training ni...tp tu laa kan...carpet jer seluruh rumah, then klu nak kering bukan senang macam malaysia (alasan..malas tu cakap jer malas kan..ahaha)...Ibu ada beli potty cam kat dlm pic atas tu...tp eriem duduk, dalam seminit dua dia cakap i'm done...tp hasil nyer xde..pastu ibu ada gak try xpakai kan nappy kat dia..so, ibu pun asyik tanya laa eriem nak wee ke?? mesti dia cakap yes..then bila bawak naik ke toilet (rumah kami toilet kat atas), eriem xwee pun..pastu bila dia dah kusyuk duk tgk tv, tetiba ibu nmpk seluar basah...alamak!! y ni y xtahan ni...huhu...ibu pun xtau bila ibu nak train betul2 eriem xpakai nappy...sbb ada y nasihat ibu, klu nak train, buat sepnajang hari siang dan malam..jgn siang xpakai nappy, tp malam pakai nappy..nnt susah nak train y malam tu..malam kena kejutkan dia wee kat toilet ...tu y susah ibu nak buat tu....tunggu eriem 3tahun kot..mmg dah besar 3 tahun tu....tp tunggu summer la kan, senang skit klu carpet or sarung duvet semua nak kering (alasan lg)..ahaha...

apa2 pun..ibu ucapkan thnx tu teacher2 eriem..membantu ibu!! (silap2, teacher dia y ajar eriem xpakai nappy nnt! ehehe) Read more "Potty Training!..."

1.15.2010

Forest Field

Pada 06/01/2010, sehari sebelum aunty Ziti balik Malaysia, kami bawa aunty main2 snow...kebetulan, sehari sebelum tu, snow mmg turun dengan lebat nyer...kami main snow di Forest Field, dalam 3 minit dr rumah..ehehe...

ni laa keadaan padang tu..memutih...dan SubhanaAllah..mmg cantik....dan ibu mula terbayang2 winter sonata..ahahaha

Aunty Ziti kesejukan, sbb windy kuat jugak hari ni...so dia jalan2, amik gambar kawasan forest field..kami jer yang lebih2 main..ahaha..Ibu teringin nak buat snowman, tp hajat ibu x kesampaian..nak tau kenapa?? tengok laa bukti gambar kat bawah ni....
Bukti video pun ada....issshhhkkk anak ibu ni...noty2...



buat aksi baring2 atas snow....masa main ni, dah x hingat sejuk dah...
Eriem n ayah nak sledging ke tu??ahaha..
masa duk main2, terjumpa aunty cahaya dan uncle nazri..ayah ajak sledging..so, sementara ayah pi amik sledge dgn uncle, kami bgambar2 dulu kat forest field...

Ayah sledging...
ibu n eriem dapat merasa sekali je, xsempat plak bgambar..pastu eriem dah merengek2 kesejukkan..cam dah xleh gerak lagak nyer...mmg sejuk..so, cepat2 ke coffee house kat situ, pekena hot chocolate segelas dan jacket potato with cheese..aaarrgghh terus eriem lega..dan sbb dah sejuk kebasahan, kami pun balik..sementara aunty ke city meneruskan misi2 terakhir nyer sebelum balik..ehehe Read more "Forest Field..."

New Year Eve - Bowling!

Pada 31/12/2010, ada yang menganjurkan pertandingan bowling suka2..ehehe..riadah seronok2 bersama family dan rakan2...ramai jugak yang join, berapa family ntah, ibu x ingat...dalam 13 family kot klu xsilap....mmg best aar new year eve kali ni..ehehe...walaupun xmenang, tp baling bola tu, cam baling segala stress y ada..ahaha ye ye laa alasan kan...

oh ya, aunty ziti sambut new year dekat PARIS ok..kami xpegi sbb dah pernah sampai sana...plus ayah dah nak study tuk exam nyer...ok, berbalik kepada aktiviti bowling, selepas maghrib, kami bgerak ke tenpin bowling centre di derby..

Antara yang turut serta...team wanita...
Team lelaki...alamak, xcukup group laa..ada satu jer...
sebahagian girls y ada...
Ibu lupa nak amik gambar byk2 masa main ni...nak kata atur strategi, xjugak..sibuk layan eriem kot...sbb takut eriem nak baling bola yang berat tu..ni gambar yang ada pun, ihsan dari facebook kawan2..tq friends..
Gambar budak2 seronok bermain..mana x nyer, score diorg...kalah kitorg y besar2 ni tau...ratus2 laa...sbb nyer diorg xada longkang (naikkan penghadang), so konpem laa bola tu akan terkena pin jugak..n tuk y kecik, diorg bleh guna alat letak bola kat atas tu, then bola terus bgerak..xyah nak baling kuat2....seronokkan diorg?? eehehehe

dan yang paling best nyer, tenpin ni berdekatan dgn kfc halal..so apa lagi, lepas main semua serbu kfc...kfc y spatutnya tutup kul 9mlm, dilanjutkan sbb kitorg smpi dalam kul 8.30mlm gitu...dan duk dlm kfc ni dah terasa cam kat mesia..majoriti melayu..ahaha

Best tau makan..coz ibu siap bawa sos cili lg dr rumah..baru nikmat makan kfc dgn sos cili...makan dgn sos tomato, alaaa...xbselera..ahaha

Read more "New Year Eve - Bowling!..."

1.14.2010

GOOD LUCK AYAH!!!

Today ayah starts exam!! ayah ada 5papers this term...pagi ini satu paper, esok ada 2 papers..dan 2 papers lg next week...doakan kejayaan ayah k!

good luck ayah..all da best!! you can do it!! kami doakan kejayaan ayah..semoga ayah berjaya dengan cemerlang..ameen...luv, Eriem n Ibu.
Read more "GOOD LUCK AYAH!!!..."

1.12.2010

Boxing day @ York!!

Kami berboxing day kat York...Dari hull ke York dalam setengah jam ke 45minits..kenapa boxing day kat York?? ehehe kat sana ada designer outlet y besar n indoor (dlm shopping complex y besar)...klu kat nottingham, designer outlet dia kedai satu2..dr satu kedai ke satu kedai sgt sejuukkk...ramai gak kawan2 notts datang york tuk shopping...mmg murah2 laa brg2 dia...tp ada y cakap, tahun lepas punya sale lg best..ntah laa, tahun lepas, eriem kat glassgow rumah amira..xshopping sgt....

Aunty Ziti apa lg, shooppppiiinggg...sgt2 best kata nya klu compare harga dgn malaysia..ahaha, ntah laa....xsempat nak snap hasil tangkapan..tangkapan kitorg xde laa byk sgt...tp org mesia tu punya....sib baik muat kereta..ahahaa...ni ada gmbr eriem jer kat designer outlet tu....

ayah lupa bawa pushchair eriem..so, tpaksa sewa ni..eriem apa lg, mmg haaappppyy laa dapat naik keta nih!

Eriem nak gmbr dgn kereta kat belakang tu....besar betul citarasa anak ibu ni!! macam paksu yer!! ahaha...tgk eriem dlm pic ni, br nmpk dah besar dah anak ibu ni..dah sparuh ayah dah...dgn ibu jgn cakap lah...dah 2/3 dah...

Ereim y dah boring tunggu ayah shopping..ayah shopping OK, bukan ibu..ahaha...so, eriem suh ibu snap aksi2 dia buat muka...y gmbr bwh tu bukan yawning ok, mmg besarkan mulut dan hidung tuk amik pic..hahaha

Hampir satu hari gak laa duk kat designer outlet ni...dah nak abis waktu asar, br terkejar2 ke rumah abg jamal + Kak Sofia (cousin kak fida yang study kat york) tuk tumpang solat asar..thnx tuk abg jamal+ kak sofia, nasi beriyani tu mmg mabeles!!

Lepas dah selesai solat dan makan, kami bgerak ke city of york..eriem menangis gak nk balik dr rumah abg jamal sbb seronok duk main Wii Mario dgn abg...smpi kat city, amik2 ambar jer..kedai semua dah tutup..baru kul 5ptg, tp semua dah gelap....

Read more "Boxing day @ York!!..."

HULL

Masa christmas day lps, kitorg bertolak ke Hull untuk cuti2 UK..maklum lah, university cuti lama masa ni sampai new year...so, time ni laa nak jalan2, nak holiday...walaupun ayah cam xberminat sgt nak pegi coz lepas jer cuti new year ayah akan ada EXAM!! ehehe xpe ayah..enjoy dulu before ayah kena kuarantin!!

Setiba nya kami kat Hull, 1st tempat y kami pegi ialah HUMBER BRIDGE...maklum lah, ayah kan bidang engineering..so minat laa benda2 camni...

-----------------------------------------------------------------------------------------------
The Humber Bridge is the fifth-largest single-span suspension bridge in the world, near Kingston upon Hull in England. It spans the Humber (the estuary formed by the rivers Trent and Ouse) between Barton-upon-Humber on the south bank and Hessle on the north bank, connecting the East Riding of Yorkshire and North Lincolnshire.
The bridge is an attraction in its own right: it held the world record as the longest single span suspension bridge for 17 years and has featured in several UK films and television programmes, including Only Fools and Horses, The Beiderbecke Affair and Adrian Mole.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Cuaca mmg sejuk sgt2 pd hari ni...lg pun kawasan ni dekat dgn laut, so windy sgt..tu y sgt sejuk...so gmbr2 y ada....

port nih, eriem y pilih sendiri tuk amik pic...dah panjat gate tu, n eriem cakap "ayah..picture"...ehehe

ayah enjoying his day..ahaha...panjat tembok tinggi ni, then slide ke bwh....masa ayah panjat tu, ngeri gak tengok coz tembok ni curam sesgt....

lepas ke humber bridge, kami ke hotel 1st n kuar balik tuk carik makan....plan nak makan kat park depa THE DEEP..tp sejuukk sgt..mkn dlm kereta jer...ayah jer y ada gambar depan the deep waktu malam....

Campanile Hotel...tempat kami bmalam...1st time tido kat campanile hotel ni, biasa tdo kat travelodge...ok gak hote ni..bbaloi laa bila dapat £1 semalam..thnx to aunty tim...

aksi dua beranak dalam hotel..mmg zaman teknologi betul laa...
Read more "HULL..."

1.10.2010

Aunty Ziti @ Wollaton Park

Aunty Ziti sampai London pd 23/12/09 dlm kul 10mlm..ayah pergi amik kat heathrow dgn ditemani oleh kawan ayah...Sampai nottingham dalam pukul 2pg, lepas borak2 semua, kul 5 baru tdo...ehehehe seronok....tp ibu dgn aunty je laa..eriem dah tdo awal2 lg....

24/12, lepas bangun tdo, hilang penat, kami ajak aunty jalan2 kat wollaton park..saje bagi warming up dulu ;p ...k laah, enjoy gambar aunty kat wollaton park dlm kesejukan...ehehe...

Read more "Aunty Ziti @ Wollaton Park..."

Pinggangku sakit...

Sakit laa pinggang ni...ptg smalam kena lepas balik asda...xtau kenapa..sejuk sgt kot...or terlebih dukung budak 15kg lebih tu ;p ...

best nyer kalau dapat berurutkan...td call mak, mak plak tgh berurut...huhuhu best nyer....makcik y tukang urut tu siap tanya nak urutkan ke, klu nak, datang leeerrr.....huhuhu.... Read more "Pinggangku sakit......"

1.08.2010

Notification on current situation of UK weather

From Ustaz Mohd Erfino Johari, Education Attache, MSD UK & Ireland
Dear Malaysian students, due to the fact that UK is having it's coldest winter in 30 years, and pretty much blanketed with heavy snow and icy roads, I echoed the tone of warnings and alerts given by the local authority, for us to be cautious and keep the sense of awareness at all times. The extreme weather seemed to take control the UK as at the moment, there are parts and regions experiencing -15 to -20 degrees, the scenario that usually can be seen only in Moscow. London itself is struggling to beat 0 degree, and often have to settle with -3 or -4. All transport networks are facing disruption and all of us are advised to avoid any journey outside our own region, unless it's totally necessary and essential. Forecasters said that the cold weather which started in mid december, was the longest in UK since 1981. Please take care and do continue to update with the local authority on the weather forecast and the power supplies in your respective regions. Thanks
mmg skrg ni sejuk sgt2...mmg berchenta nak kuar rumah...nak pegi skul pun cam malas jer..cam rasa lg bagus klu buat kije kat rumah bawah duvet guna remote desktop connection!! ahaha...

Nottingham skrg klu tgk suhu mmg bwh zero jer laa...snow pun xberenti2 turun..sampai tahap dah cakap "alamak, snow lg ke??"..."dah2 laa tu snow"...ahaha bukan nak blagak ke apa, tp mmg dah xtahan sejuuuukkk n paling xsuka icy roads tu..nak jalan pun dah cam itik...kihkih...pastu y paling xbest, klu naik keta..bdebar jer klu lalu kot jalan y xditabur garam...pernah skali kereta ayah drive slide tetiba xleh nak brake, alhamdulillah ayah sempat control dan xmengelabah sgt...

kesimpulannya, hujan emas di negara org, hujan batu di negara sendiri...(sambung sendiri laa yer).. ;p tp pengalaman ni amat2 berharga!!

Read more "Notification on current situation of UK weather..."

1.07.2010

Happy New Year!!

Hope lom terlambat utk kami wish...Happy New Year 2010..



Kami lambat wish new year coz busy jalan2...shopping2..ahaha..xde laa...kami teman aunty eriem jalan2 UK n shopping2...aunty eriem dtg dr malaysia, cuti2 UK from 23/12/2009 - 07/01/2010...Eriem serooonookk sgt dapat main2 dan jalan2 dgn aunty....

Ni laa dia aunty eriem...panggilannye mak lang or aunty ziti...or ayang!! ehehe...tp eriem panggil aunty jer..OK laa tu coz masa awal2 aunty smpi, eriem panggil kakak...ahahahaa....


Miss you aunty!! Read more "Happy New Year!!..."
Related Posts with Thumbnails
 

Great Morning ©  Copyright by JOURNAL of LIFE | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks