Pages

12.09.2010

Congratulations my darling!!!

WISHING MY SAYANG


CONGRATULATIONS ON YOUR GRADUATION

layan online...
http://www.nottingham.ac.uk/graduationvideos/live.aspx ;p

Will update picas later....

ermmmm bila laa giliran ibu ni..huhuhu Read more "Congratulations my darling!!!..."

12.06.2010

Salam Maal Hijrah 1432H



Apa azam tahun baru???
*thinking*

semoga hidup kita sentiasa mendapat keredhaan Allah dan terpelihara sentiasa..ameen.. Read more "Salam Maal Hijrah 1432H..."

11.22.2010

Maher Zain versi Eriem...

Singer favourite eriem sekarang...MAHER ZAIN..kalau naik kereta jer, mesti suruh ayah pasangkan lagu ni...sampai kan semalam dalam tdo pun bleh ngigau nyanyi lagu maher zain..aduss...yang paling xtahan, tgh 'poo' bleh duk melalak nyanyi dlm toilet tu...jenuh plak ayah ibu nak cakap xleh nyanyi lagu ni dalam toilet...then mula laa byk soklan nyer...'why ibu?'..'why Allah marah?'...'what is syaitan?'...huhu

ok lah, layan video 'Maher Eriem'..2 ayat tu jer y duk ulang2 sampai sudah...uhuhuhu

InshaAllah

video


Thank You Allah

video


p/s: sorry, video gelap...amik pakai BB jer + pencahayaan rumah kat uk mmg camtu...galakkan zzzzzzzzz.... Read more "Maher Zain versi Eriem......"

11.19.2010

Eriem & 'pasta'

Sedap nye Eriem makan...makan apa tu? Eriem eat PASTA!!! kihkih

mmg mabeles laa 'pasta' ni...faberet eriem gak ni....

haaaaa...ni laaa rupa pasta eriem...muahahaha...cerita nya masa nak raya hari tu, dapat parcel drpd family ibu...ada laa popiah ni...eriem nmpk jer, terus cakap..' i want pasta...i want pasta'...ahaha...ibu cakappopiah, dia cakap pasta...ni salah satu faberet eriem yang xdapat nak carik kat sini...ibu buat?? rajiiiinnn laa sgt...

tgk aksi makan 'pasta'..satu balang pun boleh abis klu mkn n tgk tv...


satu lagi faberet eriem.....


CARROT!! makan mentah2 cam rabbit tu...kadang2 klu time ibu nak masak, dia sibuk nakkan carrot ibu nak masak tu...

sedap sgt laa tu... Read more "Eriem & 'pasta'..."

11.15.2010

TWINS yang comel!!!


Welcoming the first twins in my family!!!!

yeaaahhhhaaa cousin Eriem twins....ni laa anak Bibi dan Baba yang ke-4 dan ke-5..

twins dah dekat 4bulan baru nak say welcome ke..ehehe...xpe laa kan..better late than never...

Tanggal 30 Julai 2010 (--> Pn Pah, sama birthday dgn awak laa ;p) , kakak ibu, Ummi wanie telah selamat melahirkan twins..kedua2 nya lelaki....so kak nie ada 5 hero skrg!!! waahhh..bagus2 utk bekalan akhirat....

Memperkenal kan....









Muhammad Wasiff Nuffal



















Muhammad Nasiff Nuffal

















SAMA tak?actually tgk real....mereka ni SAMA.Bayangkan umi wanie yang hari2 duk tilik pun boleh tertukar lagi mana satu adik,mana satu abg....btl...masih keliru.tgk btl2 nampak sorang bulat sikit wajahnya,tapi tekaan umi salah jugak...nasib laa si adik ada tanda di belakang kepala...so tiap kali nak tahu adik ke abg ke....,pusing belakang kepala dulu...hehehe

Geraaamm ibu tgk twins ni...bulaaaattt...geram nak peluk cium...InsyaAllah, ada rezeki kita jumpa next year k!!
Read more "TWINS yang comel!!!..."

Setelah sekian lama menyepi....

Ahahaa...title cam tajuk drama melayu plak..kihkih...opppss...

Assalamualaikum semua...
Maaf byk2 to all my readers...ehehe cam laa ada peminat blog ibu ni..ahaha...ader kot sbb ramai gak y tanya nape xleh masuk blog..sorry again sbb ibu dah lama menyepi...n yang paling haru lg, ibu tutup blog ni pd umum...

reason tutup--> sebulan lebih y lps ;p , ibu terlebih rajin nak 'cat' balik umah ibu ni..nak amik aura autumn laa kononnya...tp serius template y ibu guna tu xcantik..plus nampak serabut giler...terus ibu menyampah, dr rajin bertukar jd malas..ahaha...ni baru amik template lain..tp still aura autumn..w/pun dah nak winter...n sejuk pun dah bwh 5degree...seeejuuukkk...

k lah, nnt ibu update apa2 citer y ada...mmg xbyk citer skrg ni sbb semua busy memanjang...tata!! Read more "Setelah sekian lama menyepi......."

8.31.2010

Salam Perantau buat AF di Perth :)









SELAMAT HARI RAYA


MAAF ZAHIR DAN BATIN












Kami, Alham Hidayat dan Eriem ZulWaqar ingin menyampaikan ucapan ingatan tulus ikhlas buat Aqiel Faiz dan Atieq Faiz yang berada di Perth, Australia, dengan ucapan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. Jangan sedih2 beraya di perantauan..Raya nnt jemput laa datang ke rumah kami di nottingham dan southampton yer... :)

Oh ya, kalau nak makan kuih raya, jgn lupa guna kan perkhidmatan kontena kami..kami tawarkan perkhidmatan kiriman dr malaysia ke perth..hahaha...

Last but not least, baju ini membuatkan kami kelihatan bertambah HENSEM!!

Salam Aidilfirtri
Minal 'Aidin wal-Faizin

Read more "Salam Perantau buat AF di Perth :)..."

8.23.2010

Ustaz Eriem..InsyaAllah.. ;p

Assalamualaikum...

Buat tatapan Tok, Uwan dan Atok...Alhamdulillah, eriem dah boleh hafal surah Al-fatihah..tp y ayat last tu, masih lagi merangkak2...tp boleh cuba lg..ni pun ibu ajar dalam seminggu..terkejut jugak ibu, terus eriem boleh hafal..good boy laa anak ibu ni...Eriem mmg bminat..setiap kali lps solat (kadang2 tgh2 main pun) amik quran nak baca...lps ni bleh next surah plak yer...

ni ustaz eriem versi shy2 cat...

video

ni baru versi anak jantan!! ehehe...tp last2 slow balik sbb xconfident...

video
Read more "Ustaz Eriem..InsyaAllah.. ;p..."

8.19.2010

:: Happy Anniversary ::





Happy 4th
Wedding Anniversary





Mohd Zul-Waqar & Wan Rukaida
19th August 2010
















They gave each other a smile
with a future in it













Alhamdulillah, dah empat tahun ayah dan ibu hidup bersama...to my wonderful husband, selamat ulangtahun perkahwinan yang ke-4..semoga kita kekal bahagia hingga ke syurga..InsyaAllah...

Tahun ni anniversary dalam bulan Ramadhan..Alhamdulillah, doa2 dapat rahmat dan keberkatan ramadhan kan..so, xplan nak celebrate pun..makan same2 masa bbuka dan solat samae2 laa kot...alaaa tp kalau fikir2 balik, setakat nih, ibu dan ayah xde laa beriya pun celebrate anniversary ni...sekadar mengingati tarikh penting dan doakan yang terbaik utk masa depan..itu lg penting kot...terkenang plak celebration2 y lepas...

1st anniversary :

masa ni mmg haru...ibu rasa ayah terlupa anniversary tp ayah cover konon nyer dia ingat...masa ni ibu baru masuk kerja slps cuti bsalin..esok nyer anniversary, ayah bleh balik kije petang tu, solat2, n pegi kije semula..kilang ada problem..balik kul 2pg..n awal2 pg esok nyer dah pegi kije balik..apa lg..merajuk laa ibu kan..maklum laa 1st time nak celebrate anniversary, punya beriya..sbb terlalu beriya, then ayah buat xtau, mmg parah aa jd nyer..bila dah tau ibu merajuk, ayah pun sibuk2 laa nak pujuk kan...pastu ayah siap tanya staff dia lg, klu anniversary, nak kasi apa kat wife ek..mentang2 boss y tanya, so staff ni cakap, boss pegi pegi gelang ke, cincin ke, rantai ke, mesti wife boss suka...pandai laa staff tu...y kelakar nyer, ayah kasi ibu gelang y sebijik ibu dah ada..ayah kata konpem ibu suka sbb taste ibu...ahaha ye laa ayah..tgk gambar sebelah, satu gelang ibu beli masa 1st gaji ibu (tp dgn bantuan mak ;p) n satu lg gelang ayah kasi...sama kan?? ahahaha....ayah..ayah....

2nd anniversary :

Masa ni kami tour europe...sgt2 best..masa anniversary, kami kat frankfrut..n masa tour ni, kami di bawa ke gudang Swarovski..crystal blink blink..so apa lagi, mata ibu pun blink2...ehehe..dapat laa hadiah anniversary satu set..kehkeh...blink2...thnx ayah...

3rd anniversary :

So far, ni anniversary year y paling sedih..masa ni, ibu kat malaysia, ayah kat UK..absolutely no celebration apa2..coz masa ni arwah ayah ibu sedang tenat di CCU..Tarikh pemergian arwah ayah ibu adalah 3 hari slps tarikh anniversary kami... :'-(

so tahun ni, tgk laa cmn history nyer nnt yer..ahaha..saje tulis kat sini, takut bila dah tua2 nnt, dah byk kali celebrate anniversary, dah lupa kenangan lama...apa2 pun,

To My Laling,

How do I begin to tell you how
lucky I am to have you in my life?
I'll start by saying what an honor it is
for me to be your wife.

You're my best friend in the good times
and my rock in times of sorrow.
You're the reason for sweet yesterdays
and my promise for tomorrow.

I never thought I could feel this loved
until I became your wife.
You made this year and every year
the best one of my life.

Love always & forever
your wife..

Read more ":: Happy Anniversary ::..."

8.11.2010

Hari pertama ramadhan...

Pengalaman hari pertama puasa di bulan ramadhan tahun ni...puasa in summer...hari ni puasa dalam 17jam...dugaan tu...alhamdulillah, summer kat sini x laa panas mana...paling tinggi pun 25C kot..TAPI hari pertama, ibu dan ayah dah babas sahur..adoyaiiii...konon nak tdo kejap...kejjaaaaaappp laa sgt...

Pengajaran: kalau KONON nak lelap SEKEJAP jer pun, sila kunci jam ok!! huhuhuhu...

semalam balik skul, makan malam dalam kul 6ptg...so selepas tu dah xmakan2 dah..kira bsahur kul 6 ler...bleh gitu??ahaha..dihitung2, dah 26jam x makan ni..ermmm...org lain xmakan 2 or 3 hari ok jer kan...tapi serius, berkat puasa, xde laa rasa smpi lapar y teramat, smpi menggigil cam hari biasa klu xmakan...ALHAMDULILLAH...

sekarang ni ada dlm setengah jam lg nak bbukan...ayah eriem pun xbalik lg dr skul..mana laa ayah eriem ni....now ibu duk update blog sambil kasi budak sorang ni makan..kasi mkn kenyang2 dgn harapan xganggu ibu ayah nak bbuka dan solat nnt....

Rezeki bbuka hari ni...kurma, popiah..n nasi putih with rendang ayam dan sweet sour fish, n telur..oppss n ayam paprik y sepatut nyer tuk sahur semalam..kihkih..fish??mana fish ek?? ehehe..ibu suka guna buttered fish y kat asda tu..senang n murah...n telur tu sebenar nya utk si kecik ni...simple jer bbuka..xcam kat mesia..no air tebu..no laksa pinang...tadi plan nak buat murtabak guna kulit popiah..tp last minutes, malas ler plak..jd ler popiah jer..ahaha...ibu buat rendang ayam sbb senang sahur nnt makan jer rendang tu...yer laa kan, sahur ni xbest y bkuah2 sgt...
ok lah..apa ntah melalut ni..nak bbuka dah..yeeaaaa!!! oppssss alhamdulillah... ;)



Read more "Hari pertama ramadhan......"

8.10.2010

SALAM RAMADHAN

*RAMADHAN AL-MUBARAK*
Ramadhan adalah bulan yang permulaannya kasih, pertengahannya keampunan dan akhirnya pembebasan dari api neraka

Salam semua...Ibu dan ayah Eriem mewakilkan Eriem untuk ucapkan...

video

"selamat berpuasa from muhammad eriem shakiemi"..malu2..duk tgk org kat depan dia ajar cakap...ehehe...

sekali lg, kami di sini ucapkan selamat menyambut ramadhan buat mak, mama, abah, semua family di malaysia serta kawan2 yang mengenali diri kami..semoga ramadhan kali ini lebih baik daripada yang sebelum nyer.. May you have a blessed Ramadhan. Watch out for the signs…..


---------------------------------------------------------------------------------

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan
Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah.

Oleh itu kami memohon maaf kepada semua jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah. Sesamalah kita maaf-memaafan.

------------------------------------------------------------------------------------------

Ramadhan dtg lg.. 1 RAMADHAN...genaplah setahun pemergian arwah ayah...rindu nyer pd ayah...disebabkan ibu jauh diperantauan, tidak terasa 'kehilangan' ayah..terasa seperti ayah masih lagi berada di rumah...SubhanaAllah...perasan rindu ini datang lg..Al-fatihah untuk arwah ayah..semoga ayah aman di sana di samping org2 beriman...


Mak ibu sekarang ni tgh busy uruskan 1st twin dlm family kami..y lahir 30/7 y lps..welcome to da world buat baby Nasiff and Wasiff..dan selamat berpantang dan berponteng puasa buat kak nie..ehehe..hari tu borak2 dgn ayah eriem, ayah eriem cakap ok lah mak sibuk uruskan cucu2 dia tu..xde laa dia teringat sgt genap setahun arwah ayah xde...then ayah eriem tambah lg..errmmm y kat malaysia xbanjir, jgn y kat UK plak banjir...ahahaha..mcm tau2 jer..mmg ibu sensitif skit kalau cakap pasal arwah ayah..even klu tau ada parents kawan ibu y sakit pun ibu sensitif..mesti 'hujan'..huhuhu...Ya Allah, berilah daku kekuatan..daku redha dgn pemergian ayah..dan daku tau setiap yang hidup pasti akan kembali ke Penciptanya suatu hari nnt...

-------------------------------------------------------------------------------------------
renung2 kan lah..

ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
sholat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu malammu engkau sibukkan dengan
bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..
mengadu...merintih. ..meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
mari kita meriahkan Ramadhan
kita buru...kita cari...suatu malam idaman
yang lebih baik dari seribu bulan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
mempersiap diri...rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman

Duhai Ilahi....
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
menerangi kegelapan hati kami
menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

Namun teman...
tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA

Andai benar ini Ramadhan terakhir buat ku
MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH DILAKUKAN

wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu ... kami lah hamba yang mengharap belas darimu "Ya Allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia" Amin.....
Read more "SALAM RAMADHAN..."

8.09.2010

Emirates Cup

Pada sabtu 31/07/2010, kami telah bertolak seawal pukul 7pagi menuju ke Kota London..misi utama adalah BOLA SEPAK!!!

family eriem, family insyirah dan family sofia bkonvoi sama2 dr nottingham ke london..sampai kat pinggir london, kami park kereta di situ dan naik tube ke city..perlawanan bola ini adalah bsempena dgn Emirates cup..klu ikut tiket, kami boleh menonton 2 games iaitu Celtic vs Olympique Lyonnais (kul 2pm) dan Arsenal vs AC Milan (kul 4.20pm)..klu tgk dua2 games ni, mau kejang ibu n eriem dlm stadium tu kan..kihkih..so, ayah2 bebudak ni consider tgk 1game jer..tq2!! tgk Arsenal vs AC Milan...

1st plan pd pagi tu ialah ke Buckingham Palace..nak tgk Changing Guard or Guard Mounting..the process involving a new guard exchanging duty with the old guard..

Buckingham Palace

nak ke palace ni, kami melalui Green Park..cantik gak park ni..mmg greeen gitu..ehehe..

Eriem y teruja nmpk MAKWE!! ahaha..sama pink plak tu...

at Green Park

tgk ler budak lelaki baju pink itu..mmg xterkejar ibu...yer laa kan, dah bosan duk dlm kereta 2jam lebih, mau nyer x jd hyperactive bila jumpa park y besar..kejar bird2 y banyak kat park nih..!!

bila perut dah lapar, apa lagi kan..serang MSD laa..nak mkn ikan keli..ehehehe...nasib baik ada..lps kempunan! lps makan n solat, kami ke Arsenal stadium..

menuju Emirates Stadium

ARSENAL!! go go ARSENAL!!

tgk ler senyuman ku...hati y bbunga2 sbb dapat tgk ball..eriem excited sgt..x abis2 nak clap2 hand tu..stiap kali org tepuk tgn, bkn saje eriem tepuk, ibu n ayah pun kena paksa tepuk sama..xsampai setengah jam game, eriem pun tertido kepenatan...dlm bising2 pun, eriem bleh layaaaannn...ahahaha...

the game


lepas tgk bola, nak balik terus ke nottingham, mcm penat sgt..so ayah decided tumpang tdo kat rumah baby sarah (kak aida-abg saiful) kat brunel..tq..tq byk2 sarah n family dgn layanan y BEST!! sebelum btolak balik ke nottingham, sarah bawak kami jalan2 kat Brunel University...

Eriem dan Sarah..

Brunel University

amboi2..sama laa gaya eriem dgn 'tuan' brunel tu...ehehe

dah nama org maths kan..mesti laa nak bgambar kat school of mathematical sciences kan...ehehe...

thnx sarah y comel!! nnt dtg nottingham plak yer...

Lepas jalan2 brunel, kami pun btolak ke nottingham..sblm tu, sempat gak singgah ke bicester village..thnx ayah eriem coz layan ibu nak ke sana..ahahaha... Read more "Emirates Cup..."

8.05.2010

Eriem oh Eriem...

Baru lepas jumpa supervisors td..terfikir nak update blog..teringat kisah pagi td...ibu tgh duk breakfast dgn eriem..duk laa makan cereal..dalam duk makan2 tu, ibu terpandang botol fresh milk, ibu saje laa nak test eriem, sbb ibu tau eriem suka klu ibu uji2 kebolehan dia ni...n lagi seronok klu kita puji2 well done, good boy kan..ehehe...so ibu pun letak laa botol milk tu depan eriem...

Ibu : what's this? (sambil tunjuk huruf M)
Eriem: M..
Ibu: Good boy..what's this? (sambil tunjuk huruf I)
Eriem: one..
Ibu: No, its I..
Eriem: No, its one.

ok lah, ibu pun malas nak terangkan lebih2...yer laa kan, I dgn 1 ssh nak beza gamak nye...ibu cakap dalam hati jer laa..lagi pun eriem byk belajar semua kat nursery dia..ibu x ajar pun...then

Ibu:what's this? (sambil tunjuk huruf L)
Eriem: seven!
Ibu: noooo, its L..
Eriem: no ibu, its seven!
Ibu: noo, its not seven, its L..
Eriem: noo ibu, its not L, its seven..
Ibu: nooo..this is alphabet, not number..
Eriem: noo ibu...look...its SEVEN!! (sambil terbalikkan botol milk tu)..

Ibu: errmmm...hahahaha...ok (x larat nak gaduh!!)

Eriem oh eriem...mmg sekarang ni OVERCONFIDENT betul.. betul ke overconfident ni ek...yer laa..klu dia rs apa dia cakap tu betul, dia akan betul kan ibu...bukan dia salah...klu cakap dia salah pun, ssh nak terima, kecuali kalau ayah eriem yang betul kan..yer laaa...ayah cakap semua eriem cakap betul...

satu lagi y ibu perasan, klu guna board alif baa taa ni...

ni bestfriend eriem kasi masa birthday eriem y lps..Thanks Insyirah!! sejak ada ni laa, Alhamdulillah, eriem dah bleh kenal aliff baa ta...papan ni keluar kan sound tuk each huruf..tp kadang2 sebutan diorg 'kasar' dr apa y kita sebut...org arab sebut kan...so, bila eriem guna ni, cth cam huruf tha..dia tau tu tha..tapi bila sound dr papan tu sebut, dia dgr cam FHA..so dia sekeras hati nak cakap FHA gak..you wrong ibu...aduss..klu kes camni, mmg ibu kena mintak pertolongan ayah laa...nak betul kan dia nih..ehehehe....

ni nak belajar ke, nak berposing?? ;p

tu laa perangai eriem sekarang..pot pet pot pet jgn cakap laa kan...eriem..oh eriem...
Read more "Eriem oh Eriem......"

8.03.2010

Doa Menghilangkan Sifat Malas dan Hutang


Allahuma innii a’uudzu bika minalhammi wal hazan wa a’uudzubika minal ’ajzi walkasali, wa a’uudzubika minal jubni wa bukhli, wa a’uudzu bika min gholabatiddaini wa qohrirrijaal.

“Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemahuan dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat penakut dan kedekut, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.”

Keterangan:

Diriwayatkan dari Abu Sa’id Al-Khudri r.a. bahawasanya pada zaman Rasulullah s.a.w. ada seorang sahabat yang sangat miskin bernama Abu Umamah. Siang dan malam dia tinggal di masjid, sehingga Rasulullah pun mengetahui perihal keanehan-keanehan pada diri Abu Umamah itu, dan kemudian beliau memanggilnya seraya menanyakan sebab-sebab dia bersikap demikian. Abu Umamah menerangkan kepada Rasulullah s.a.w. tentang kesedihan dan kesusahan yang menyebabkan ia tidak betah tinggal di rumah, kerana akibat banyaknya hutang yang tidak dapat di bayarnya.

Mendengar pengaduan Abu Umamah, Rasulullah s..a.w. merasa hiba lalu beliau berkata kepadanya: ”Mahukah kamu kuberi beberapa kalimat dan amalkanlah dengan baik setiap hari, nescaya Tuhan akan melenyapkan kesedihanmu dan dan memberimu kelonggaran? Kemudian Rasulullah s.a.w. membaca doa diatas, sedang Abu Umamah mendengarkannya dengan baik. Abu Umamah membiasakan membaca kalimat yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w. itu siang dan malam dengan penuh keyakinan bahawa Allah akan memberi kelonggaran kepadanya.

Selang beberapa hari, kesedihan dan kedukaan yang dialami Abu Umamah agak berkurangan, makin lama makin berkurang dan akhirnya hilanglah sama sekali dan terbukalah alam fikirannya untuk mendapatkan usaha yang baik. Dia akhirnya menjadi usahawan yang besar, sehingga hutang-hutangnya dapat terbayar semuanya, dan bahkan dia menjadi orang yang kaya raya.

from here


Read more "Doa Menghilangkan Sifat Malas dan Hutang..."

7.28.2010

PYO - Goachers || Picnic- Clumber Park

Last sunday 25/07/2010, Ibu dan eriem join beberapa malaysian families (bbrp ke?? 24 family kot klu xsilap..kihkih). Kami tumpang kereta aunty Fida..thank you so much aunty fida coz sudi tumpangkan kami...Ayah xpegi sbb kena buat dissertation..ahaha kejam ek ibu n eriem tinggalkan ayah...tp ok laa...klu ayah pegi library, ibu n eriem tinggal berdua jugak kat rumah...xpe laa ayah, sebulan jer lagi..InsyaAllah, ayah akan MERDEKA!!! yahhooooo....

Ibu xsempat pun nak snap gambar..bukan xsempat, tp malas..ehehe...photographer xde...gambar2 kat bawah ni pun ibu amik drpd fb kawan2...

Kami betolak dalam pukul 9pg dr nottingham..perjalanan mengambil masa dalam sejam...smpi2 jer kat Goachers, apa lagi..kami pun mula laa operasi..biasa nyer utk masuk ke kebun, xdikenakan apa2 byrn, tp apa y kita petik dan masukkan dalam bakul, kena bayaran..klu masuk dalam mulut, xyah bayar laa jawabnyer...ahahaha..so, kenyang makan buah...buah2 yang ada cherries, strawberries, rasberries, currant dan apple..tp apple xmasak lg..blom boleh di petik..
-PICK YOUR OWN : fresh, juicy and delicious -

lepas penat petik buah, kami ke Clumber Park..plan nak picnic2 kat situ..Eriem org paling seronok..siap bwk bola dr rumah, n pegang sepanjang dlm kereta..coz xsabar nak play ball with abang!!
-ni laa dia budak y sgt excited nak g park..smpi2 jer park, dah accident..seronok punya pasal main bola, berlari2 langgar pokok..abis bcalar atas dahi tu..nasib baik xkena mata....-

-makanan ala kampung...sedaaapp sgt2-

-ok, semua dah ready..jom kita serang!! -

-happy bergather2...hilang tension seketika-

selain makan2, organiser buat pertandingan dessert garnishing..“Come and dessert with Me”..kena hias dessert guna buah y dipetik..menarik..menarik..Group ibu buat cheesecake..then kiotrg hias2 strawberries..special thanks to ketua group, kak ina...coz kitorg xsediakan apa2 pun...kak ina y fikir semua idea tu..

Dan seperti biasa, penutup majlis dgn amik gambar ramai2!!!

Terima kasih byk2 kpd organiser for the wonderful and colourful event!!!! Read more "PYO - Goachers || Picnic- Clumber Park..."

7.26.2010

Nisfu Syaaban


Pengertian nisfu Syaaban


Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”

Hari nisfu sya’aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya’aban bermula pada 14 hb sya’aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Fatwa tentang merayakan malam Nisfu Syaaban

Bacaan yasin

Umat Islam di Malaysia umumnya menyambut malam nisfu Syaaban ( 15hb Syaaban) dengan mengadakan majlis membaca surah Yasin sebanyak tiga kali selepas solat Maghrib. Di celah-celah bacaan Yasin ini diselitkan dengan bacaan doa seperti , selepas bacaan Yasin pertama dengan doa untuk diselamatkan dunia akhirat, selepas bacaan Yasin kedua doa supaya dipanjangkan umur dalam keberkatan dan selepas bacaan Yasin ketiga doa supaya dianugerahkan rezeki yang halal.

Diperhatikan bahawa amalan sambutan Nisfu Syaaban yang kaifiatnya sebegini tidak diamalkan di tempat lain di seluruh dunia. Tidak hairanlah tiada fatwa yang dikeluarkan oleh Ulama muktabar dunia masa kini tentang sahih batilnya amalan ini.

Kita beramal dan beribadat adalah untuk mendapat pahala dan kebaikan . Amalan ini hendaklah ada contohnya dari Rasulullah s.a.w. atau sahabat-sahabat atau ada petunjuk yang jelas dari al-Quran dan as-sunnah . Amalan mengkhususkan bacaan dan doa tertentu pada sesuatu masa tanpa nas yang sahih adalah amalan bidaah yang tertolak dan dikhuatiri berdosa; setidak-tidaknya ia akan membazirkan masa dan memenatkan badan.

Kita boleh membaca surah Yasin sebanyak mungkin pada bila-bila masa untuk mendapat pahala tetapi tidak dengan mengkhususkan kepada malam nisfu Syabaan dan dengan bilangan tiga kali. Kita digalakkan berdoa apa saja kepada Allah s.w.t untuk kebaikan dunia dan di akhirat tetapi tidak perlu dikhususkan di celah-celah bacaan Yasin di malam nisfu Syaaban. Dan kita boleh membaca surah Yasin dan berdoa bersendirian, di mana-mana dan bila-bila saja dan tidak perlu berkampung di masjid-masjid dengan harapan mendapat ganjaran istimewa dari Allah s.w.t.

Berikut adalah fatwa yang dikeluarkan oleh seorang ulama terkemuka di Timur Tengah untuk menjelaskan tentang amalan bidaah di malam nisfu Syaaban. Perhatikan bahawa beliau tidak menyebut amalan membaca Yasin dan doa-doa yang mengiringinya kerana amalan tersebut tidak diamalkan oleh penduduk di Timur Tengah atau di bahagian lain dunia Islam. Boleh dikatakan bahawa amalan baca Yasin dan doa ini adalah sebahagian dari sekian banyak amalan bidaah ciptaan rakyat tempatan khusus untuk amalan penduduk nusantara ini!

‘Solat Sunat’ Nisfu Syaaban

Firman Allah (mafhumnya): “Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu dan Aku telah cukupkan nikmatKu kepada kamu dan Aku telah redakan Islam itu menjadi agama untuk kamu.” [al-Maa’idah 5:3]. “Patutkah mereka mempunyai sekutu-sekutu yang menentukan mana-mana bahagian dari agama mereka sebarang undang-undang yang tidak diizinkan oleh Allah?” [al-Syur.a 42:21]

Dalam kitab al-Sahihain diriwayatkan daripada `Aisyah (r.a) bahawa Rasulullah (s.a.w) pernah bersabda: “barangsiapa mengada-adakan perkara baru dalam urusan (agama) kita ini yang mana bukan sebahagian daripadanya, akan tertolak.”

Dalam Sahih Muslim diriwayatkan daripada Jabir r.a, Nabi (s.a.w) bersabda dalam khutbah Baginda: “Tetaplah kamu dengan Sunnahku dan Sunnah para Khulafa’ Rasyidun, serta berpegang teguhlah padanya… Berwaspadalah terhadap perkara yang baru diada-adakan, kerana setiap perkara baru adalah bid’ah dan setiap perkara bid’ah itu adalah sesat.” Terdapat banyak lagi ayat Qur’an dan hadis yang seumpamanya.

Ini jelas sekali menunjukkan bahawa Allah telah sempurnakan agama umat ini, dan mencukupkan nikmatNya ke atas mereka. Tuhan tidak mengambil nyawa RasulNya sehinggalah Baginda selesai menyampaikan perutusan dengan seterang-terangnya dan menghuraikan kepada ummah segala apa yang telah diperintahkan Allah samada amalan perbuatan mahupun percakapan. Baginda s.a.w telah menerangkan bahawa untuk ibadah yang direka selepas kewafatan Baginda, segala bacaan dan amalan yang kononnya dilakukan menurut Islam, kesemua ini akan dicampakkan kembali kepada orang yang mencipta amalan tersebut, meskipun ia berniat baik.

Para Sahabat Nabi s.a.w tahu tentang hakikat ini, begitu juga para salaf selepas mereka. Mereka mengecam bid’ah dan menegahnya, sebagaimana telah dicatatkan dalam kitab-kitab yang menyanjung Sunnah dan mengecam bid’ah, ditulis oleh bin Waddah, al-Tartushi, bin Shamah dan lain-lain.

Antara amalan bid’ah yang direka manusia ialah menyambut hari pertengahan dalam bulan Syaaban (Nisfu Syaaban), dan menganjurkan puasa pada hari tersebut. Tidak ada nas (dalil) yang boleh dipercayai tentang puasa ini. Ada beberapa hadis dhaif telah dirujuk tentang fadhilat puasa ini, tetapi ianya tidak boleh dijadikan pegangan. Hadis-hadis diriwayatkan mengenai fadhilat doa sempena nisfu Syaaban kesemuanya adalah maudhu’ (rekaan semata-mata), sebagaimana telah diperjelaskan oleh sebahagian besar alim ulama. Kita akan lihat beberapa petikan dari ulasan para alim ulama ini.

Beberapa riwayat tentang hal ini telah dinukilkan daripada sebahagian ulama salaf di Syria dan lain-lain. Menurut jumhur ulama, menyambut nisfu Syaaban adalah bid’ah, dan hadis-hadis tentang fadhilat-fadhilat berkenaan hari tersebut adalah dhaif (lemah), sebahagian besar yang lain pula adalah maudhu’ (rekaan). Antara ulama yang memperjelaskan hal ini adalah al-Haafiz bin Rejab, di dalam kitabnya Lataa’if al-Ma’aarif, dan lain-lain. Hadis-hadis dha`if berkenaan ibadah hanya boleh diterimapakai untuk amalan ibadat yang terdapat menerusi nas-nas yang Sahih. Tidak ada asas yang Sahih bagi sambutan nisfu Syaaban, oleh itu hadis-hadis dha`if tersebut tidak dapat digunapakai.

Prinsip asas yang penting ini telah disebutkan oleh Imam Abu’l-‘Abbas Sheikh al-Islam bin Taymiyah (rahimahullah). Para alim ulama (rahimahumullah) telah sepakat bahawa apabila wujud perselisihan di kalangan umat, maka wajiblah merujuk kepada Kitab Allah dan Sunnah Rasulullah s.a.w. Apa-apa keputusan yang diperolehi daripada salah satu atau kedua-duanya adalah syariat yang wajib ditaati, sebaliknya apa-apa yang didapati bercanggah dengan kedua-duanya mestilah ditolak. Oleh itu sebarang amalan ibadat yang tidak dinyatakan di dalam kedua-dua (Qur’an dan Sunnah) adalah bid’ah dan tidak dibenarkan melakukannya, apatah lagi mengajak orang lain melakukannya atau mengiktirafkannya.

Sebagaimana Firman Allah (mafhumnya): “Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada “Ulil-Amri” (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) RasulNya jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu) dan lebih elok pula kesudahannya.” [al-Nisa’ 4:59]

“Dan (katakanlah wahai Muhammad kepada pengikut-pengikutmu): Apa jua perkara agama yang kamu berselisihan padanya maka hukum pemutusnya terserah kepada Allah; Hakim yang demikian kekuasaanNya ialah Allah Tuhanku; kepadaNyalah aku berserah diri dan kepadaNyalah aku rujuk kembali (dalam segala keadaan).”[al-Shura 42:10]. “Katakanlah (wahai Muhammad): Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” [Aal ‘Imr.an 3:31]

“Maka demi Tuhanmu (wahai Muhammad)! Mereka tidak disifatkan beriman sehingga mereka menjadikan engkau hakim dalam mana-mana perselisihan yang timbul di antara mereka, kemudian mereka pula tidak merasa di hati mereka sesuatu keberatan dari apa yang telah engkau hukumkan dan mereka menerima keputusan itu dengan sepenuhnya.” [al-Nisa’ 4:65]

Banyak lagi ayat-ayat lain yang serupa maksudnya seperti di atas, yang menyatakan dengan jelas bahawa sebarang perselisihan wajib dirujuk kepada Qur’an dan Sunnah, seterusnya wajib mentaati keputusan yang diperolehi daripada kedua-dua Nas ini. Ini merupakan syarat iman, dan inilah yang terbaik untuk manusia di dunia dan di akhirat: “Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu) dan lebih elok pula kesudahannya” [al-Nisa’ 4:59 – mafhumnya] maksudnya ialah Hari Akhirat.

Al-Hafiz bin Rejab (R.A) menyebut di dalam kitabnya Lataa’if al-Ma’aarif tentang isu ini – setelah membincangkannya secara panjang lebar – “Malam Nisfu Syaaban asalnya diutamakan oleh golongan Tabi’in di kalangan penduduk Sham, antaranya Khalid bin Mi’dan, Makhul, Luqman bin ‘Amir dan lain-lain, di mana mereka beribadah bersungguh-sungguh pada malam tersebut. Orang awam menganggap bahawa malam tersebut adalah mulia kerana perbuatan mereka ini. Disebutkan bahawa mereka telah mendengar riwayat-riwayat Israiliyyat berkenaan kelebihan malam tersebut, sedangkan jumhur ulama di Hijaz menolak kesahihan riwayat ini, antara mereka adalah ‘Ata’ dan Ibnu Abi Malikah. ‘Abdul Rahman bin Zaid bin Aslam meriwayatkan fatwa ini daripada fuqaha’ (Ulama Ahli Fiqh) di Madinah, dan inilah pandangan ulama-ulama Maliki dan lain-lain. Kata mereka: semua ini adalah bid’ah…

Imam Ahmad tidak pernah diketahui menyebut apa-apa pun tentang (adanya sambutan) Malam Nisfu Syaaban… Tentang amalan berdoa sepanjang Malam Nisfu Syaaban, tidak ada riwayat yang sahih daripada Nabi (s.a.w) ataupun daripada Para Sahabat Baginda …”

Inilah apa yang telah disebutkan oleh al-Hafiz bin Rejab (R.A). Beliau menyatakan dengan jelas bahawa tidak ada langsung riwayat sahih daripada Rasulullah s.a.w mahupun daripada Sahabat-sahabat Baginda (R.A) mengenai Malam Nisfu Shaaban (pertengahan bulan Syaaban).

Dalam keadaan di mana tidak ada bukti shar’i bahawa apa-apa perkara itu disuruh oleh Islam, tidak dibenarkan bagi Umat Islam untuk mereka-reka perkara baru dalam agama Allah, tidak kiralah ianya amalan perseorangan ataupun berkumpulan, samada dilakukan secara terbuka mahupun tertutup, berdasarkan maksud umum hadith Rasulullah s.a.w: “Barangsiapa melakukan apa sahaja amalan yang bukan sebahagian daripada urusan kita ini [Islam], amalan itu akan tertolak.” Banyak lagi dalil yang menegaskan bahawa bid’ah mesti ditegah dan memerintahkan agar menjauhinya.

Imam Abu Bakr al-Tartushi (R.A) menyebut dalam kitabnya al-Hawadith wa’l-Bida’: “Ibn Waddah meriwayatkan bahawa Zayd bin Aslam berkata: Kami tidak pernah menemui seorang pun dari kalangan ulama dan and fuqaha’ kami yang memberi perhatian lebih kepada Malam Nisfu Shaaban, tidak ada juga yang memberi perhatian kepada hadith Makhul, atau yang beranggapan bahawa malam tersebut adalah lebih istimewa daripada malam-malam lain. Pernah ada orang mengadu kepada Ibnu Abi Maleekah bahawa Ziyad an-Numairi mengatakan bahawa pahala di Malam Nisfu Shaaban adalah menyamai pahala Lailatul-Qadar. Beliau menjawab, “Sekiranya aku dengar sendiri dia berkata begitu dan ada kayu di tanganku, pasti aku akan memukulnya (dengan kayu itu). Ziyad seorang pereka cerita.”

Al-Shaukani (R.A) berkata dalam al-Fawa’id al-Majmu’ah: “Hadith yang berbunyi: ‘Wahai ‘Ali, barangsiapa bersolat seratus rakaat di Malam Nisfu Shaaban, dengan membaca pada setiap rakaat Ummul Kitab [Surah al-Fatihah] dan Qul Huwallahu Ahad sepuluh kali, Allah akan memenuhi segala keperluannya…’ Hadis ini maudhu’ (rekaan semata-mata). Susunan katanya menyebut dengan jelas ganjaran yang akan diterima oleh orang yang melakukannya, dan tidak ada orang yang waras yang boleh meragui bahawa ‘hadis’ ini adalah rekaan. Lebih-lebih lagi, perawi dalam isnad hadis ini adalah majhul (tidak dikenali). ‘Hadis’ ini juga diriwayatkan melalui sanad yang lain, yang mana kesemua adalah direka dan kesemua perawinya adalah are majhul (tidak diketahui asal-usulnya).

Di dalam kitab al-Mukhtasar, beliau menukilkan: Hadith yang menyebut tentang solat di tengah bulan Syaaban adalah hadis palsu, dan hadis Ali yang diriwayatkan oleh Ibnu Hibban – “ Apabila tiba malam pertengahan Syaaban, penuhilah malamnya dengan solat dan berpuasalah di siang harinya” – adalah dhaif (lemah).

Di dalam kitab al-La’aali’ beliau berkata, “Seratus rakaat di pertengahan Syaaban, membaca (Surah) al-Ikhlas sepuluh kali di setiap rakaat… (hadis ini) adalah maudhu’ (direka), dan kesemua perawi dalam tiga isnadnya adalah majhul (tidak dikenali) dan dhaif (lemah). Katanya lagi: dan dua belas rakaat, membaca al-Ikhlaas tiga puluh kali setiap rakaat, ini juga adalah maudhu’; dan empat belas (rakaat), juga adalah maudhu’.

Beberapa orang fuqaha’ telah tertipu oleh hadis palsu ini, antaranya pengarang al-Ihya’ dan lain-lain, dan juga sebahagian ulama mufassirin. Solat khusus di malam ini – di pertengahan bulan Syaaban – telah diterangkan dalam pelbagai bentuk, kesemuanya adalah palsu dan direka-reka.”

Al-Hafiz al-‘Iraqi berkata: “Hadith tentang solat di malam pertengahan Syaaban adalah maudhu’, dan disandarkan secara palsu terhadap Rasulullah s.a.w.”

Imam al-Nawawi berkata di dalam bukunya al-Majmu’: “Sembahyang yang dikenali sebagai solat al-raghaa’ib, didirikan sebanyak dua belas rakaat antara Maghrib dan ‘Isyak pada malam Jumaat pertama di bulan Rejab, dan sembahyang sunat Malam Nisfu Shaaban, sebanyak seratus rakaat – kedua-dua sembahyang ini adalah bid’ah yang tercela. Sepatutnya orang ramai tidak tertipu disebabkan ianya disebut dalam Qut al-Qulub dan Ihya’ ‘Ulum al-Din, atau oleh hadis-hadis yang disebutkan dalam kedua-dua kitab ini. Kesemuanya adalah palsu. Orang ramai juga tidak sepatutnya tertipu disebabkan kerana beberapa imam telah keliru dalam hal ini dan menulis beberapa helaian yang menyebut bahawa sembahyang ini adalah mustahabb (sunat), kerana dalam hal ini mereka tersilap.”

Sheikh al-Imam Abu Muhammad ‘Abd al-Rahman bin Isma’il al-Maqdisi telah menulis sebuah kitab yang amat berharga, yang membuktikan bahawa riwayat-riwayat tersebut adalah palsu, dan jasa beliau sangatlah besar. Alim `ulama telah membincangkan hal ini dengan panjang lebar, dan sekiranya kami ingin memetik keseluruhan perbincangan tersebut untuk dicatatkan di sini, tentu akan mengambil masa yang sangat panjang. Mudah-mudahan apa yang telah disebutkan di atas sudah memadai bagi anda yang mencari kebenaran.

Daripada ayat-ayat Qur’an, hadis-hadis dan pendapat ulama yang dipetik di atas, sudah jelas bagi kita bahawa menyambut pertengahan bulan Syaaban dengan cara bersembahyang di malamnya atau dengan mana-mana cara yang lain, atau dengan mengkhususkan puasa pada hari tersebut, adalah bid’ah yang ditolak oleh jumhur ulama. Amalan tersebut tiada asas dalam syariat Islam yang tulen; bahkan ianya hanyalah salah satu perkara yang diada-adakan dalam Islam selepas berakhirnya zaman Sahabat (radhiallahu `anhum).

Amat memadai, dalam hal ini, untuk kita fahami kalam Allah (mafhumnya):
“Pada hari ini Aku telah sempurnakan agama kamu untukmu..…”[al-Ma’idah 5:3]. dan beberapa ayat yang seumpamanya; dan kata-kata Nabi s.a.w: “Barangsiapa yang mengada-adakan perkara baru dalam urusan (agama) kita ini yang (pada hakikatnya) bukan sebahagian daripadanya, tidak akan diterima” dan beberapa hadis yang serupa.

Dalam Sahih Muslim diriwayatkan bahawa Abu Hurarah (R.A) berkata: “Rasulullah s.a.w bersabda: ‘Janganlah kamu khususkan malam Jumaat untuk bersembahyang malam dan janganlah khususkan siang hari Jumaat untuk berpuasa, melainkan jika puasa di hari itu adalah sebahagian daripada puasa-puasa yang kamu amalkan berterusan-berterusan.’”

Seandainya dibenarkan untuk mengkhususkan mana-mana malam untuk amalan ibadah yang istimewa, sudah tentu malam Jumaat adalah yang paling sesuai, kerana siang hari Jumaat adalah hari yang paling baik bermula terbit mataharinya, sebagaimana disebutkan dalam hadis Sahih yang diriwayatkan daripada Rasulullah s.a.w. Memandangkan Nabi Muhammad s.a.w sendiri melarang dari mengkhususkan malam tersebut untuk bertahajjud, itu menandakan bahawa adalah lebih dilarang sekiranya dikhususkan malam-malam lain untuk sebarang bentuk ibadat, kecuali di mana terdapat nas yang Sahih yang mengkhususkan malam tertentu.

Oleh kerana telah disyariatkan untuk memenuhi malam Lailatul-Qadr dan malam-malam lain di bulan Ramadhan dengan bersolat, Rasulullah s.a.w memberi perhatian kepadanya dan menyuruh umatnya bersolat malam sepanjang tempoh tersebut. Baginda sendiri melaksanakannya, sebagaimana disebut dalam al-Sahihain, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Barangsiapa bersolat qiyam di bulan Ramadan dengan penuh iman dan mengharapkan pahala, Allah akan ampunkan dosa-dosanya yang telah lalu” dan “Barangsiapa memenuhi malam Lailatul Qadr dengan bersolat (sunat) disebabkan iman dan mencari pahala, Allah ampunkan kesemua dosanya yang telah lalu.”

Akan tetapi sekiranya disyariatkan untuk mengkhususkan malam pertengahan bulan Syaaban, atau malam Jumaat pertama di bulan Rejab, atau di malam Isra’ dan Mi’raj, dengan meraikannya ataupun dengan melakukan amalan ibadat yang khusus, maka sudah tentu Rasulullah s.a.w telah mengajar umatnya melakukannya, dan Baginda sendiri melakukannya. Jika pernah berlaku sedemikian, para Sahabat Baginda (R.A) pasti akan memperturunkan amalan amalan tersebut kepada umat terkemudian; tidak mungkin mereka menyembunyikan amalan daripada umat terkemudian, kerana mereka adalah generasi yang terbaik dan yang paling amanah selepas Rasulullah, radhiallahu `anhum, dan semoga Allah merahmati kesemua sahabat Rasulullah s.a.w.

Sekarang kita telah membaca sendiri kata-kata ulama yang dipetik di atas bahawa tidak ada riwayat daripada Rasulullah s.a.w mahupun Para Sahabat (R.A) berkenaan kelebihan malam Jumaat pertama bulan Rejab, atau malam pertengahan bulan Syaaban. Maka kita tahu bahawa menyambut hari tersebut adalah satu perkara baru yang dimasukkan ke dalam Islam, dan mengkhususkan waktu-waktu ini untuk amalan ibadat tertentu adalah bid’ah yang tercela.

Samalah juga dengan sambutan malam ke dua puluh tujuh bulan Rejab, yang mana disangkakan oleh sesetengah orang sebagai malam Isra’ dan Mi’raj; tidak dibenarkan mengkhususkan hari tersebut untuk amalan tertentu, atau meraikan tarikh tersebut, berdasarkan dalil yang dipetik di atas. Ini sekiranya tarikh sebenar Isra’ and Mi’raj telah diketahui, maka bagaimana sekiranya pandangan ulama yang benar adalah tarikh sebanar Isra’ and Mi’raj tidak diketahui! Pandangan yang mengatakan ianya berlaku pada malam ke dua puluh tujuh di bulan Rejab adalah riwayat yang palsu yang tiada asas dalam hadis-hadis sahih. Baik sekiranya seseorang itu berkata: “Perkara paling baik adalah yang mengikut jalan para salaf, dan perkara paling buruk adalah perkara yang diada-adakan.”

Kita memohon agar Allah membantu kita dan seluruh umat Islam untuk berpegang teguh kepada Sunnah dan menjauhi segala yang bertentangan dengannya, kerana Dialah yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang. Semoga Allah merahmati Pesuruh dan UtusanNya, Nabi kita Muhammad s.a.w, serta kesemua ahli keluarga dan Para Sahabat baginda.

Ulasan dan terjemahan fatwa : www.darulkautsar.com
[Dipetik daripada Majmu’ Fatawa Samahat al-Sheikh ‘Abdul-‘Aziz bin Baz, 2/882]

From here

Read more "Nisfu Syaaban..."
Related Posts with Thumbnails
 

Great Morning ©  Copyright by JOURNAL of LIFE | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks