Pages

5.28.2009

I'm 2 today!!



Happy 2nd birthday to myluvly son, Muhammad Eriem Shakiemi bin Mohd Zul-Waqar...Ibu dan ayah doakan semoga dirimu mendapat membesar menjadi insan cemerlang dan hidup dalam keredhaan Illahi...


Another year over. Where does the time go! It has been two years now since I first began this adventure. Bukan senang rupanya menjadi seorang ibu..ni baru ada seorg anak, belum ada 10org..terbayang2 macamana Mak membesarkan kami seramai 10 org..uwaaa rindu nye pd Mak!! alamak, tersasar dari topik laa plak..hehehe..

Masih terbayang-bayang ketika dua tahun yang lepas...Ibu dan ayah bekerja di JB, dan merancang untuk melahirkan baby pertama ibu di rumah Mak, di Kuala Terengganu..EDD Ibu ialah pada 19/05/07, so ibu pulang seminggu lebih awal ke KT, takut2 bsalin awal..

Tunggu punya tunggu, baby kat dalam perut nih xnak kuar jugak..kakak2 ibu duk usik ibu sbb baby dapat mkn sedap2, tu y dia xnak kuar..hahaha..yer laa, duk kat kg, semua nak makan, mak masak kan...ibu terpaksa amik cuti sakit, sementara tunggu baby keluar..yang sedih nya, 21/5 ayh terpaksa ke KL sbb ada kursus..dan abis kursus 2hari, ayah terpaksa kerja sbb xtau bila baby nak kuar...sedih jugak laa ibu pk masa tu takut2 ayah xsempat nak azankan anak yang lahir tu nnt...Ibu selalu bdoa supaya biarlah ayah berada kat sisi ibu masa ibu bersalin...

Tunggu punya tunggu lagiii, baby kat dalam perut nih xnak kuar jugak..so doc cakap hari y ke-10 lewat iaitu pd 28/5/07, dtg kul 8 pg ke klinik, nak kena induce..Mak ibu x abis2 duk cakap, alaa malam ni kuar laa tu..xyah induce..jap2 lg kuar laa tu...macam2 ayat Mak untuk sedapkan hati ibu...

So, disebabkan pg esok nye nak kena induce, ayah dah amik cuti dan btolak dr kota tinggi ke terengganu...ayah sampai KT dlm kul 10mlm...lepas makn2, Mak ibu suruh ayah masuk tdo..dia cakap takut2 malam2 nnt ckit ibu sakit...mmg masin mulut Mak...dlm kul 12 tghmlm, ibu masih xboleh tdo, sbb rs xselesa tp belum ada apa2 rasa sakit..Ibu terasa nak buang air kecil..lps keluar toilet, tetiba ibu rasa mcm baby bersin dan menendang dgn kuatnya kat dlm perut..tetiba air y laju mengalir keluar..ibu pk ni mesti air ketuban..terus kejutkan ayah, n bgth Mak..ayah terus bawa ke Klinik Bersalin Intan yang terletak dalam 5minit dr rumah Mak..kebanyakan kakak2 ibu bsalin kat situ, so doc pun dah kenal mak...

dalam pukul 12.30mlm, doc check bukaan baru 2cm..tp masa time tu baby dah buang air besar..doc cakap klu kul 5 lebih xbsalin jugak, kena pegi hospital utk operate!! aaarrghh takot nyer..masa tu mak, cu (makcik ibu), kak da dan kak tie dah smpi ke klinik..mak dah risau2 sgt2 dah bila dgr kena pi hospital..mak mmg xleh dgr perkataan hospital, dia takut..ehehe...

so, ibu masuk wad dulu..ibu amik bilik utk sorang..so, senang sikit family nak teman..mak dah sapukan minyak selusuh kat perut ibu..dalam pukul 2 pg, baru ibu rasa contraction..tu pun dlm 15minit sekali..mmg ibu xboleh tido spanjang malam tu..yang BEST nya, org yang teman ibu semua tdo..mak dan cu tdo atas sofa, kak da pun atas sofa..kak ti dah balik sbb esok nak kena kije..dan ayah tdo atas LANTAI!!hahaha sampai skrg pun ayah duk ungkit2 dia pun sakit masa ibu nak bsalin..sakit tdo atas lantai..ahahaha yer laa ayah..terima kasih byk2 sbb sudi teman ibu dan tdo disebelah katil ibu..tp atas lantai laa..for eriem, ingat laa pengorbanan ayah ni!! ;p

pukul 6 lebih, contraction ibu makin kuat..dalam 5minit sekali...doc xpanggil lg untuk apa2 tindakan seterusnya..ayah dah risau dah, sbb takut baby dia lemas dlm perut, so ayah pegi panggil doc..dalam pukul 6.30, ibu masuk labour room..masa tu bukaan dalam 7cm..doc xkasi teran lg..dia cakap paling kurang 8cm, baru boleh teran...so, masa tu, mak kasi ibu makan kurma, nak kasi tenaga untuk meneran katanya..kak na pun datang masa tu sblm dia ke KL..dia kasi kata2 semangat kat ibu...n ajar ibu meneran..

so, dalam pukul 7.30++, bukaan ibu dah 9cm, doc suruh teran..malangnya, ibu xpandai nak meneran..hahaha..anak 1st laa katakan..tu laa, masa pregnant, ayah suruh blatih meneran, ibu main2..haa kan dah xcukup nafas nak meneran..;p

tepat cam 7.58minit pg, keluar laa baby comel seberat 3.40kg secara normal..Alhamdulillah semuanya selamat..alhamdulillah, ibu rasa pengalaman bsalin ibu xde lah teruk sgt bila ibu dgr cerita dr kawan2 y lain..syukur sgt2 pada Illahi...syukur juga kerana ayah dan mak berada di sisi ibu ketika ibu bsalin...satu pengalaman 'ngeri' tp manis untuk dikenang...

Eriem berumur baru bbrp minit...tp mata dah besar tengok org..masa ayah azan kan dia, dia duk tengok jer muka ayah..mesti dia cakap, ooo mcmni ke muka org y selalu bbisik dgn aku sblm aku tgk dunia!! ;p
Read more "I'm 2 today!!..."

5.18.2009

Thomas The Tank Engine lil' fan

N3 kali ni saje je nak share video Eriem nih..Eriem mmg minat sesangat kat Thomas & friends nih..choo choo..choo choo..klu pegi CBS (Carboot sale laa..hehe),pantang nmpk, mesti nak beli..sekarang ni, Ibu perasan yang Eriem mmg minat train, car and ball...bsepah2 cars and balls kat rumah tu...dah nama nyer lelaki kan...bak kata aunty Tim.."Klu dah anak jantan tu, jantan jugak!!" hahaha...

video

Main sorg2..klu dah bosan, gini laa jadik nyer...

video

Read more "Thomas The Tank Engine lil' fan..."

5.16.2009

::SUKANEKA MUSIM BUNGA 2009::

Pada 3 mei yang lepas, NMC telah menganjurkan satu sukaneka yang dipanggil Sukaneka Musim Bunga (SMB)..Antara ahli2 NMC yang menjayakan program ini..ramaikan!! mmg meriah....
Family Eriem diletakkan dalam group Gasing..The spinning gasing!! korang mmg best...
The "chiky & noty" Eriem!!
Tido kepenatan..Thnx Insyirah, kasi pinjam Zapp...
Eriem & Ayah..
Setiap family ada dapat cabutan btuah...so, bila balik rumah, Eriem kerjakan hadiah ibu...bila abis bukak, dia tgk dapat benda yang xmenarik minat dia, terus tinggal kan..Ibu dapat tumblers yang cantik..sukaaa..terima kasih kepada yg memberi...
oh ya, gasing ada persembahan tuk pihak lawan tau!! Haka gasing...jom layan...


hohoho semangat kan diorg ni...best!! haa try tgk dgn video kat bawah ni..Gasing Junior tgh blatih sblm SMB..
video
Read more "::SUKANEKA MUSIM BUNGA 2009::..."

Day 4 : Stoke --> Nottingham

Pada hari ke-4, dah tiba hari untuk btolak pulang ke Nottingham..Sementara menunggu budak2 lain mandi kat pool (heated pool tau!!), kami pusing2 kat Fleetwood...xde apa yang menarik kerana kami hanya ke kedai jual seafood y fresh dan makan eskem kat tepi laut...tengok laa aksi2 Eriem posing skrg ni..dah pandai posing anak ibu ni!!!
Aiskrim yang best...budak comot..rambut serabai giler hahaha!!-

-uncle2 pun ikut posing mcm Eriem!!-

-sakan posing dgn ayah..didikan ayah yer..tgk, dgn ibu dia posing sopan jer..hehehe-

On the way balik, kami plan singgah ke stoke..tempat pingan mangkuk dewa dewi tu..tp disebabkan sale yang tidak memberangsangkan, kami xdapat apa2 hasil tangkapan..hihihi cam sedih jer ayat!! masa dlm kereta, ibu perasan yang anak ibu diam jer kat belakang..bila ibu tgk,

-ooo rajin nyer anak ibu baca buku!!!-
tgk betul2...
-laaa tdo rupanya...mmg turun perangai ibu laa ni..baca buku jer, mata mula laa nak pejam-

Alhamdulillah, akhirnya kami sampai nottingham dgn selamatnya...
Read more "Day 4 : Stoke --> Nottingham..."

5.15.2009

Day 3 : Lake District - Windermere

Windermere is the largest and probably the best known of the lakes. It is almost eleven miles long and a mile and a quarter wide at its widest point. Tourists arriving from south of the Lake District reach Windermere first and the main resorts, such as Bowness, Ambleside and Windermere itself, are around its banks. There are islands in the lakes, some of which are occupied. Boat trips ferry the visitors around and sailing is popular, especially during the summer.
Hari ke-3, kami ke Windermere, Lake district..sangat cantik tempat nih..

mcm biasa, klu ada lake, xktiviti nyer ber cruise laa..
sambil lepak2 kasi swan makan...
Kami yang happy!!!
makan-makan tambah tenaga...Eriem yang sgt2 happy!!Antara professional photographers yang kami jumpa di lake district...kuikuikui..
Read more "Day 3 : Lake District - Windermere..."

5.01.2009

Day 2 : Blackpool Tower

Hari kedua, kami berjalan2 di Blackpool city..Blackpool is a seaside town, yang glamer dgn entertainment di sepanjang Pleasure beach..Tarikan kat sini adalah Blackpool tower dan yang menarik nya, kat sini ada The Pepsi Max Big One, the tallest and fastest rollercoaster in Europe, and the longest indoor rollercoaster waterslide in the world. Jom kita tgk video ni...

Bestt woo kalau dapat naik..hahaha...tp kami xnaik pun..mau tercabut jantung klu naik..hehehe..video tu amik dr web laa..

Sampai jer kat Blackpool city, kami terus ke Blackpool tower..Macam2 attractions ada kat tower ni...Tower circus, Tower aquarium, Tower Top, Jurassic Park and 3D cinema, Tower Jim's adventureland dan macam2 lg..kitorg abis 1hari kat sini..berbaloi laa bayar tiket dia..hehehe

Family 1 (Kak Haty & Abg Adzha) & Family 2 (Kak Ina & Abg Nizam) terlupa nak snap gambar..ni Family 3..Kak Nadira, Abg Nazrul dan Aleesya..

Family 4..US!!Family 5..Abg zainal dan Kak Tim...

Family 6..Abg Man dan Kak Zana...(Sorry, gambar cam xtepat diorg pegang tower sbb xtually ada cameraman lain..ni camerawoman main curik2 amik...)

Jom layan gambar2 kami di Blackpool Tower...

-Eriem & Ayah-

-seronok tgk kesabaran minah ni melukis..lukisan dia kreatif sgt!!-

-Blackpool Tower-

-Duk beratur nak beli tiket, dtg bear ni...tgk Eriem tgh cuak dgn bear..hahaha..Eriem mmg takut kat binatang y beso2 cam ni!! -

-Permandangan Blackpool city-
-Well Done! you have made it to the highest observation point -412 feet..penat ke ayah?? mcm panjat tangga jer nak naik setinggi tu!!! ;p -

-WALK OF FAITH..you'll crack before the glass does!!..tp Eriem xtakut pun..xtually eriem bgambar kat atas glass dr atas tower boleh nmpk bwh..mmg takut gak laa..-

-Jungle Jim's entrance-

-3D cinema yang 'hampeh'..hehehe-

-Eriem takut dinosour..-

Then jalan2 sekitar city sebelum carik port nak lunch...

-Koboi!! -

-JLo Junior..comel kan??hahaha-

-Eriem blagak nak jadik cam local people..org lain gigil sejuk kena angin laut, dia xnak pakai jacket!!-

-tempat lunch..ada telur dinosour y besar!!-

-balik caravan, kami makan steamboat..tp gambar steamboat lupa nak snap..huhuhu-
Read more "Day 2 : Blackpool Tower..."
Related Posts with Thumbnails
 

Great Morning ©  Copyright by JOURNAL of LIFE | Template by Blogger Templates | Blog Trick at Blog-HowToTricks